Парламент ухвалив Закон «Про віртуальні активи» згідно з пропозиціями Президента

Верховна Рада підтримала зміни Президента України до Закону «Про віртуальні активи». 

За них проголосувало 272 депутати. Закон запустить легальний ринок віртуальних активів в Україні. Згідно зі змінами регулювати ринок віртуальних активів буде Національна комісія з цінних паперів.

«Новий закон — це додаткові можливості для розвитку бізнесу в нашій країні. Іноземні та українські криптокомпанії зможуть працювати легально, а українці отримають зручний і захищений доступ до світового ринку віртуальних активів. Учасники ринку отримають правовий захист та можливість ухвалювати рішення на основі відкритих консультацій із державними органами. З'явиться прозорий механізм інвестування в новий клас активів», — зазначив Віцепрем'єр-міністр — Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. 

Нацкомісія з цінних паперів буде:

  • формувати та реалізовувати політику у сфері віртуальних активів;
  • визначатиме порядок обороту віртуальних активів;
  • видавати дозволи постачальникам послуг віртуальних активів;
  • здійснювати нагляд та фінансовий моніторинг у цій сфері.

Команда Мінцифри займалася розробкою правового поля в цій галузі. Разом із представниками індустрії працювали над розробкою Закону «Про віртуальні активи». Зараз Мінцифра також працює над відповідними змінами до Податкового та Цивільного кодексів України для повноцінного запуску ринку віртуальних активів.

Україна входить до ТОП-5 країн світу за кількістю користувачів криптоактивів. Маємо розвинуте товариство блокчейн-розробників. Зростає кількість українських криптостартапів. 

«Сьогодні потенціал світової криптоіндустрії визначається мільярдами інвестицій. Темпи її зростання випереджають традиційні галузі економіки. В Україні ринок віртуальних активів може стати потужним сектором цифрової економіки. Завдяки ухваленому Закону ми маємо всі шанси бути передовою країною для розвитку бізнесу в цій інноваційній сфері», — сказав заступник Міністра цифрової трансформації з питань розвитку IT Олександр Борняков.

Підписаний закон набирає чинності з дня набрання чинності Законом України про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування операцій з віртуальними активами.

Джерело: Міністерство та Комітет цифрової трансформації України