Ще один фінансовий інструмент підтримки бізнесу в умовах війни. 14 грудня стартувала програма «Доступний факторинг»

14 грудня офіційно стартувала Програма «Доступний факторинг» — новий фінансовий інструмент в рамках Державної програми «Доступні кредити 5-7-9%» (відповідно до Порядку надання фінансової державної підтримки суб’єктам підприємництва за договорами факторингу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24.01.2020 р. № 28 для забезпечення мікро-, малого та середнього підприємництва (ММСП) оборотним капіталом.

Факторинг — це фінансова операція, що дозволяє підприємствам отримати негайний доступ до грошових коштів та відновити свою ліквідність для виробництва нових товарів. У межах Програми «Доступний факторинг» підприємство за відповідний відсоток поступається факторинговій компанії (уповноваженому фактору) своїм правом вимоги до покупця за неоплачені товари і послуги.

«Запуск нової Державної програми «Доступний факторинг» стане ще одним важливим інструментом для підтримки та розвитку мікро-, малого та середнього бізнесу в Україні в умовах війни. Завдяки цій Програмі підприємства матимуть змогу покрити щоденні витрати, знизити ризик «неплатежів» з боку контрагентів та покращити стійкість всього ланцюга постачання товарів. Фонд розвитку підприємництва має багаторічний успішний досвід у реалізації державних програм з підтримки бізнесу, у тому числі, в кризових умовах. Тому я впевнений, що український «Доступний факторинг» в надійних руках», — зазначив заступник Міністра фінансів України, Голова Ради Фонду розвитку підприємництва Юрій Драганчук.

Фонд розвитку підприємництва (ФРП) призначений оператором програми «Доступний факторинг» і реалізовуватиме її через банки-партнери: Креді Агріколь Банк, ОТП Банк, ТАСкомбанк, КОМІНБАНК, Банк Глобус та МТБ Банк, з якими були укладені відповідні угоди під час заходу.

«Завдяки програмі «Доступний факторинг» Фонд розвитку підприємництва спільно з партнерами та Урядом України розширює спектр фінансових інструментів для підприємців України, особливо це важливо для національного товаровиробника. Отже, він зможе значно покращити свою ліквідність для забезпечення стійкості та розвитку свого бізнесу, а також для збереження робочих місць», – наголосив виконавчий директор Фонду розвитку підприємництва Андрій Гапон.

У заході також взяла участь Юлія Вітка, заступниця керівника Проєкту USAID «Реформа фінансового сектору», що співпрацює з ФРП з метою підвищення обізнаності бізнесу про факторинг та популяризації його як зручної фінансової послуги для ММСП.

Умови участі в Державній програмі «Доступний факторинг»

Фінансова підтримка суб’єктів господарювання за договорами факторингу передбачатиме компенсацію відсоткової ставки за факторинг на рівні до 13% річних. Уповноважений фактор надаватиме факторинг суб’єкту господарювання у розмірі до 95% дебіторської заборгованості, але сума фінансування не може перевищувати 150 мільйонів гривень, включаючи кошти, отримані за програмами «Доступні кредити 5-7-9%» та «Доступний фінансовий лізинг 5-7-9%». 

Хто може долучитися до Програми

Мікро-, малі, середні та великі підприємства — резиденти України, що здійснюють постачання товарів, виготовлених українським товаровиробником, на умовах відстрочення платежу:

  • фізична особа – підприємець;
  • юридична особа, кінцевим бенефіціарним власником (контролером) якої є фізична особа — резидент України;
  • сільськогосподарський товаровиробник (у значенні, наведеному в Законі України «Про державну підтримку сільського господарства України».

Детальніше про Державну програму «Доступний факторинг» можна дізнатися на офіційному сайті ФРП.

Джерело: офіційний сайт Мінекономіки