Воєнний стан продовжено у дев’ятий раз. Він триватиме в Україні щонайменше до 14 лютого 2024 року

Воєнний стан в Україні продовжено ще на 90 днів — до 14 лютого 2024 року.

Відповідно до ст. 2 Закон України від 12.05.2015 р. № 389-VIII «Про правовий режим воєнного стану» (далі — Закон № 389) правовою основою введення воєнного стану є:

  • Конституція України;
  • Закон № 389;
  • указ Президента України про введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях, затверджений Верховною Радою України.

Част. 6 ст. 5 Закону № 389 передбачено спеціальну процедуру набрання чинності законодавчими актами щодо введення воєнного стану: Указ Президента України про введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях затверджується Верховною Радою України, офіційно оприлюднюється разом із законом щодо затвердження такого указу Президента України та набирає чинності одночасно з набранням чинності таким законом.

Воєнний стан в Україні введено із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року строком на 30 діб і вже дев’ять разів продовжено (див. табл.).

Введення та продовження воєнного стану в Україні

Отже, воєнний стан продовжено до 14 лютого 20243 року.

Відповідно до ст. 7 Закону № 389 воєнний стан:

  • або припиняється після закінчення строку, на який його введено;
  • або може бути скасовано до закінчення строку, на який його введено, за умови усунення загрози нападу чи небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності. Указ про скасування воєнного стану на всій території України або в окремих її місцевостях приймає Президент України.