Витрати палива, електричної енергії та мастильних матеріалів автомобілями та технікою. Розроблено методичні рекомендації

Наказом Мінінфраструктури від 02.11.2023 р. № 1011 з 02 листопада 2023 року скасовано Наказ Мінтрансу України від 10.02.98 р. № 43, яким були затверджені Норми витрат палива і мастильних матеріалів на автомобільному транспорті. В вже 17 листопада на вебсайті ДП «ДержавтотрансНДІпроект» у розділі «Норми витрат палива» розмістили розроблені фахівцями науково-виробничої лабораторії енергетики та екології транспорту та відділу законодавчого забезпечення виконання міжнародних угод у сфері транспорту цього інституту:

Ці Методичні рекомендації та Базові норми витрат палива призначені для забезпечення єдиного методичного підходу в цій сфері в Україні. 

 До першої редакції Базових норм витрат палива включено постійні норми останньої редакції Норм № 43 та нові норми для 169 моделей (модифікацій) автомобілів, що пройшли апробацію. При цьому спрощено процедуру встановлення та доведення до суб’єктів постійних норм витрат, які пройшли апробацію. 

Методичні рекомендації, запропоновані науковцями, дозволяють систематично оновлювати перелік постійних базових норм. 

У них передбачено низку нововведень, які дають змогу краще враховувати особливості роботи в інтенсивних умовах руху, експлуатації автомобілів і техніки в зоні бойових дій, задовольнити потреби суб’єктів у нормуванні витрат електричної енергії на заряджання електромобілів та плагін-гібридних автомобілів, витрат реагенту систем селективної каталітичної нейтралізації відпрацьованих газів дизелів, вирішувати інші актуальні питання.